Lämna din bekvämlighetszon och börja nätverka!

När Christa Awour kom till Sverige sökte hon ett hundratal jobb utan att ens komma på intervju. Till sist slutade hon skriva var hon är född och vem hon är och fokuserade istället på att enbart lyfta fram sina kunskaper i relation till det jobb hon sökte.

Borta från cv:t var hennes resa från Kenya till Sverige och en beskrivning av henne som person. Och plötsligt började hon komma på intervjuer.

– Jag tror att det faktum att jag lyfte fram mina färdigheter gjorde mig lättare att relatera till som person, säger hon.

I dag jobbar Christa Awour som projektledare på UNHCR, och trivs som fisken i vattnet.

En av hennes drivkrafter är nyfikenhet.

– Jag är nyfiken på var jag hamnar, vart resan för mig. Det betyder inte att jag saknar en riktning och ambition. Jag vet vad jag vill. En annan drivkraft är min uppväxt. Min mor har varit min stomme och hela tiden funnits där för mig, drivit på och trott på mig.

Christa Awour är enda barnet i familjen, något som hon tror också har format henne.

– Det och kombinationen av trygghet och stöd i hemmet har påverkat mig fundamentalt. Jag fick tidigt lära mig att det är jag själv som sätter begränsningarna i mitt liv, säger hon.

Inför framtiden ser hon sig själv jobba med Afrika på ett eller annat sätt.

– Antingen med att motverka människohandeln av kvinnor och barn eller att främja afrikanska entreprenörer och entreprenörskap, säger hon.

Men det viktigaste för Christa Awour i sitt yrkesliv är att jobba med något som hon verkligen gillar, något som är berikande.

– Jag vill kunna göra skillnad och påverka människors liv i en positiv riktning. Det är min röda tråd. Det ger mig personligen ett värde, en kraft, och professionellt är det en lärande process. Tillsammans är de viktigare än en hög position, säger hon.

Men för att ta sig vidare i arbetslivet krävs att man utmanar sig själv, menar hon.

– Vi skapar våra egna utrymmen. Sök kunskap och nätverka utanför din egen bekvämlighetszon. Det sätter igång processer som bara kan gynna dig som person, som arbetssökande men även som yrkesverksam. Missa inte Christas TEDx framförande på just det temat (se nedan).

 

 

Christas tre bästa tips:

#1 ”Just because your are born in one corner of the world doesn’t mean you have to be loyal to that corner”

Jag älskar min mors motto. Var nyfiken och låt inte rådande sociala normer begränsa sig.

#2 Bryt din bekvämlighetszon

Träffa andra människor. Utmana dig själv. Se olikhet som en tillgång.

#3 Var inte rädd att fråga efter hjälp

Våga vara ”naken” och be om hjälp när du behöver det. Att vara sårbar kan ge dig mer än att hålla en yta.